середу, 26 червня 2013 р.

Що краще -- матч, чи фідер?

 Хоч, я не люблю форуми і надаю перевагу блогам, та все таки, інколи захожу й на перші інтернет ресурси. Так, на днях випадково потрапив на форум, на сторінках якого велися справжні баталії між фідеристами та матчовиками. Перші кричали, що не бачать смислу використовувати матчеві оснастки, оскільки по кінчику фідера легше замітити клювання риби. Інші (напевне їх було менше) -- не знали чим обґрунтувати свій вибір на користь матчевого способу рибної ловлі. Оскільки, я вважаю себе справжнім фанатом матчу і разом з тим, не рідко користуюсь фідером -- дане питання мене досить сильно зацікавило. Захотілося висловити свою думку, але виявилося, що даний спір, вівся ще зимою і з того часу на форум ніхто не заходив. Тому, вирішив висловити свою думку в своєму блогу.

 Що краще - матч, чи фідер?

  На мою думку, точної обґрунтованої відповіді на це питання не було, не має і скоріш за все -- не буде. Щоб зрозуміти це, достатньо звернутись до історії виникнення даних риболовних оснасток. А, як відомо і матч, і фідер -- прийшли до нас з Англії. Цілком зрозуміло, що обидві снасті створювалися і удосконалювалися англійськими любителями рибної ловлі, з урахуванням особливостей англійських водойм. Іншими словами: і фідер, і матч -- створювалися і тестувалися за схожих (як мінімум) умов. І в тієї, і в іншої снасті -- одне завдання: дати можливість риболову обловлювати з берега ті місця, які з звичайною поплавковою вудочкою доступні тільки з лотки.  То ж, цілком логічно, що матч і фідер -- взаємо заміняємі оснастки, а я б сказав -- доповнюють одна одну, хоча й кожна з них, має свої плюси та мінуси.

 Матч і фідер -- плюси та недостатки.

  Взагалі, у кожної снасті є свої плюси та мінуси, які можна годинами обговорювати. І фідер, і матч -- не виняток. Наприклад, фідер не підходить для болотистих, чи зарослих водоростями водойм. Матчевим способом, хоч і, можливо рибалити і в болотистих місцях, і в прогалинах між водоростями, та не підходить для глибоких (більше 3 метрів) водойм з чистим дном (поки гачок опускається до дна, наживку з нього об'їдають зграйки малька).

 І все ж таки, що обрати -- фідер чи матч?

 На мою думку, це питання -- особисте питання кожного риболова. Хтось любить лежачи на травці спостерігати за кінчиком фідера чи пікера, а хтось -- ловити на поплавковими оснастками, не залежно від того, на якій відстані від берега, знаходиться перспективне риболовне місце.
 Особисто я, керуюся власними бажаннями і обираючи ту чи іншу снасть -- ні кого не слухаю(зрозуміло -- обдумано). Хоча, перевагу надаю матчу, оскільки вважаю цю снасть -- більш універсальною.

   p.s.
  Зацікавлений спором, який згадано на початку публікації, переглянув ще кілька риболовних форумів. В результаті, склалася думка, що не зважаючи на достатню кількість в інтернеті інформації про фідер, матч, пікер та інші, раніше не відомі нам снасті, багато риболовів розуміють їх не до кінця (а ще є новачки). Тому, вирішив на сторінках блогу описати детальніше ті, які практикую сам.

 То ж, якщо Вам цікаво -- стежте за оновленням блогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар