четвер, 13 червня 2013 р.

Карась -- риба майбутнього!

  Якось, подорожуючи безмежними просторами мережі ІНТЕРНЕТ, я наткнувся на файл під назвою "Карась -- рыба будущего!". Сам файл ( не пам'ятаю що то було: текст, відео чи картинка), чомусь не привернув мою увагу, а от його назва -- надовго засіла в моїй голові, та навіяла деякі думки. І зараз, я ці думки хочу вилити на електронний папір.


  Карась. Ця риба знайома не тільки кожному риболову, а й, напевне, --  взагалі всім. Більш того, саме після вдалої карасевої рибалки, більшість рибаків підсідають на "рибальський наркотик". І це не дивно, адже карасева рибалка майже завжди азартна, динамічна і не передбачувана. Мало який риболов, наважиться вгадати результат такої рибалки.
 Та зараз не про те. Давайте, все ж таки, подумаємо: чи претендує карась на номінацію "Риба Майбутнього". В моїй голові, з цього приводу, з'являються такі думки:

  1.   Карась не вибагливий до навколишнього середовища і здатний виживати (навіть розмножуватися) у найекстримальніших умовах, на відміну від багатьох інших, знайомих нам, риб;
  2.   У карася досить дивний спосіб розмноження: при номінації жіночої половини карасів(що спостерігається на більшій частині водойм) для запліднення ікри підходять самці будь яких інших риб, а в водоймах де інших риб не має -- під час нересту частина карасів-мам перетворюються в карасів-татусів;
  3.  3. Карась -- дуже обережна риба, навіть в чисто карасевих водоймах до браконьєрських пасток попадають тільки окремі екземпляри, та й пресинг зі сторони чесних риболовів карасю сильної шкоди не завдає, оскільки на гачок рибака зазвичай попадають тільки середньостатистичні карасики (до речі, їх розмір на різних водоймах -- різний);
  4.   Карась досить швидко еволюціонує та освоює нові водні простори. Це видно за слідуючими ознаками: все частіше карасі ловляться зимою з-під льоду (хоча вважається, що ця риба в холодний період впадає в анабіоз),  все частіше карасі попадаються на спінінгові приманки (хоча вважаються мирними рибами), жителі прибережних морських зон знають, що в осінньо-зимово-весняний період карасі часто виходять з рік у морські затоки, а деякі унікальні представники цих риб -- залишаються в затоках круглий рік (хоча вважається, що вони прісноводні риби).

 Тож, підсумовуючи вище викладені роздуми, з впевненістю заявляю -- карась дійсно не поганий (якщо не єдиний) претендент  на звання "Риби Майбутнього", йому не страшні ні природні катаклізми, ні пагубний вплив людини і сам він не погано вміє освоювати нові території (принаймні зараз). Та хочеться вірити, що попри всі сучасні негаразди, в майбутнє потраплять і всі інші мешканці водоймів, а не стануть історією. Тож, Шановні Риболови -- давайте будемо бережно ставитись до природи, а то не всі вміють виживати так як карасі.

 Примітка: на цій сторінці викладена моя особиста думка, Ви можете з нею погоджуватись, або не погоджуватись; надіюсь на Вашу активність в коментарях.