вівторок, 9 липня 2013 р.

Наші риби. Краснопірка (червоноперка).

  Червоноперка має досить високе, стисле з боків і  щільно покрите лускою тіло. Спина темно-бура із зеленуватим відливом, боки жовтувато-золотисті, черевце сріблясто-біле. Спинний і грудні плавці сірі з червоними кінцями, черевні, анальний і хвостовий -- яскраво червоні. Краснопірка за зовнішнім виглядом схожа на плотву.
Відрізнити червоноперку ​​від плотви можна по поверненому вгору роті,  а також за більш яскравому забарвленню тіла. Деяку зовнішню схожість вона має з язем. Краснопірка - обожнює водні зарослі, тому багато її в місцях зі стоячою водою, серед водної рослинності, але густих заростей -- уникає. В тиху сонячну погоду зграйки червонопірки у пошуку їжі піднімаються до поверхні води.

 Нереститися краснопірка починає при прогріванні води до температури 14-18 °, підходить на нерестовища  невеликими зграйками, процес ікрометання -- проходить спокійно і без сильних сплесків. Плідність самок досить велика, в середньому від 11,6 до 76,1 тис. ікринок. Статевої зрілості краснопірка досягає на 3-4 році життя. Зростає досить повільно.

  Харчується червонопірка  мікро-рачками, личинками комарів та водоростями.Дорослих особин можна відносити до рослиноїдних риб: основу їхнього харчування складають водні рослини.

 Поширена краснопірка у водоймах Європи, Уралу та басейну Аральського моря. На Україні  мешкає в басейнах усіх річок, окрім водойм Криму.

Немає коментарів:

Дописати коментар