пʼятницю, 3 січня 2014 р.

Розмови про снасті. Махова вудка.

  Найпростішою і, разом з тим, найпоширенішою рибальською снастю, можна спокійно  називати махову вудку. Саме з "маху" починають більшість рибалок-початківців і багато хто, залишається вірним цій снасті на завжди.  
  По суті, будь який двометровий прут, вирізаний прямо на березі водойми, з прикріпленою до його вершинки простою поплавковою снастю -- вже є "махова вудка". І, на перший погляд, тут не повинно виникати зайвих питань, але треба брати до уваги, що індустрія рибальського спорядження дуже стрімко розвивається і результат цього розвитку, чесно кажучи, двоякий: з однієї сторони, сучасні рибальські снасті дають рибалці більше комфорту та задоволення, але з іншого боку -- різноманіття на прилавках рибальських магазинів, сильно "плутає" новоспечених рибалок, не говорячи про ціни, які теж сильно різняться, і не завжди ясно -- чому.
  Зрозуміло, що на вибір рибака впливає одразу кілька чинників і цей вибір повинен зробити самостійно кожен рибалка, але тезу: " володієш інформацією -- володієш світом" -- ще ніхто не відміняв, тому нижче  постараюсь коротенько описати деякі відмінності сучасних "махових вудок".
  Асортимент сучасних махових вудилищ і матеріалів, з яких вони виготовлені -- дійсно вражає. Вражає і їх ціновий діапазон, що різниться від 30-50 гривень (китайські вироби) і до 1000$, а то і більше (вудилища відомих світових брендів). Тому, щоб вибір махової вудки був більш-менш осмисленим, розберемо деякі їх характеристики.
    Конструкція вудилища. Зазвичай, махова вудка -- це телескопічне вудилище без пропускних кілець і катушкотримача. Обираючи "мах", в першу чергу, слід звернути увагу на кількість та довжину колін вудки. Чим менша кількість колін і, чим більша їх довжина -- тим більш жорстке та інформативне вудилище, що полегшує виважування риби. Також, слід звернути увагу на товщину основного коліна вудки ("ручки"), чим воно тонше -- тим більш високий клас має дане вудилище.

  Не останню роль відіграє матеріал, з якого виготовлене вудилище.  Сучасні вудилища бувають:

  1.   Скло-пластикові, вудки з цього матеріалу досить важкі, і в водночас -- м'якуваті, можуть прогинатись навіть під власною вагою, але зате -- скло-пластикові вудилища дуже дешеві, я б  сказав -- "копійкові";
  2.  Вуглепластикові вудилища -- повна протилежність скло-пластикових -- досить легкі і, водночас, досить жорсткі вудилища, вершина сучасного "вудкобудування", не достаток -- висока ціна вуглепластика, а значить -- і виробів з нього; 
  3. Композитні вудилища -- виготовляються на основі компонування дешевого скло-пластику і дорогого вуглепластику, якість і ціна таких вудилищ, залежить від процентного відношення використаного матеріалу, композитні вудки ідеально підходять рибакам-новачкам.

Наступне, на що слід звернути увагу -- це довжина вудки. Умовно, махові вудилища ділять на три групи:

  1.  Короткі  -- вудилища довжиною від 3 до 5 метрів, призначені для риболовлі на невеликих водоймах , ідеально підходять для риболовлі з човна.
  2. Вудилища середньої довжини -- від 5 до 7 метрів,  найуніверсальніші вудилища , підходять для більшості водойм.
  3.  Довгі -- вудилища з довжиною 8 і 9 метрів, випускаються для великих водойм , де необхідний дальній кидок : великі річки , водосховища.

Звичайно, можна ще багато писати про "ізюминки" дорогих брендових  маховиків, та про мінуси  китайських  "бюджетників", але  це вже інша історія...

Немає коментарів:

Дописати коментар