пʼятницю, 27 грудня 2013 р.

Наші риби. Короп.

  Короп (лат. Cyprinus carpio carpio ) -- це велика всеїдна риба жовто-зеленого та коричневого кольору, має по два вуса з кожного боку верхньої щелепи. Проживає в річках, озерах, водосховищах, полюбляє глиняне, трохи замулене дно. В місцях впадання річок в море, короп може зустрічатися у солонуватій воді.
Здебільшого тримається невеликими зграйками і тільки дорослі особини живуть окремо. Відноситься до теплолюбних риб і годується при температури води не нижче 7 ° C. Взимку короп не годується, залягає в глибоких ямах, покривається товстим шаром слизу і майже не рухається.  
  Нереститься короп з кінця квітня і до першої половини червня (в залежності від регіону) при температурі води  + 18 - + 20  ° C. Під час нересту поводить себе дуже шумно, іноді зовсім забувши за обережність. Статевої зрілості короп досягає приблизно у віці трьох років.
  Тривалість життя коропа може досягати 50 років. За цей час, рибина може вирости до 35, а то і 50 кг.
 Годується короп в місцях багатих рослинною і тваринною їжею. Так як ця риба відноситься до без шлункових риб, то харчується короп майже без перерви. За це, жартома його називають  «всеїдним водяним чудовиськом » і прирівнюють до свині за невибагливість у виборі їжі і швидкому зростанню та ожирінню.
  Відрізняють кілька видів коропа:

  •  Королівський -- майже ні чим не відрізняється від річкового сазана, повністю покритий лускою;
  • Дзеркальний (трьохлусковий) -- горбатий , з товстою чорнувато-зеленою спиною , боки -- блідо-жовті з зеленуватим відтінком, луска на тулубі  практично відсутня і лише на спині та з боків тягнуться два-три нерівні ряди луски , дуже великої і химерної форми;
  • Голий -- цей вид взагалі позбавлений луски, був створений в процесі  багаторазових схрещувань , тому ця риба виглядає неприродно голою і беззахисною. Цього коропа можна виловити , потрошити і тут же обсмажувати , минаючи неприємну процедуру видалення луски. М'ясо голого коропа набагато ніжніше , ніж у інших його родичів . 

 Рибалять коропа поплавковими та донними снастями. Найпоширеніші наживки:  недоварена картопля , хлібний м'якуш , макуха, кукурудза, дощовий черв'як. Під час виважування, короп досить сильно пручається, чим і приваблює багатьох рибалок. Навколо коропа, навіть виник окремий напрямок в сучасній риболовлі, так званий -- "карпфішинг".







Немає коментарів:

Дописати коментар